De militaire hospitalen
Vanaf midden oktober 1914 worden Belgische ambulancediensten en hospitalen opgericht in Veurne en in de omgeving van Calais (Frankrijk).
Een hospitaal wordt ingericht door het Rode Kruis in het ‘Hôtel de l’Océan’ in De Panne eind 1914. Later zal het Rode Kruis een tweede hospitaal oprichten in Vinkem.
Naast de hospitalen van het Rode Kruis, worden er ook drie opgericht door de militaire gezondheidsdienst: in Hoogstade, Adinkerke (Cabour) en Beveren-aan-de-IJzer. De hospitalen zijn referentiecentra voor artsen die er de laatste ontwikkelingen komen bestuderen. Behalve de traditionele medische voorzieningen zoals chirurgie, oogheelkunde, stomatologie, urologie en venerologie zijn er ook onderzoekslaboratoria voor bacteriologie, biochemie, neurologie en radiologie. De revalidatie van de gewonde militairen gebeurt in de afdelingen kinesitherapie en orthopedie.
Die laatste afdeling beschikt over een atelier waar prothesen worden vervaardigd. Ten slotte heeft elk hospitaal een apotheek.
Daarnaast werden ook tal van hospitalen en revalidatiecentra in Frankrijk en Groot-Brittannië ter beschikking gesteld van en opgericht door het Belgische Leger.
Militairen lopen niet enkel verwondingen op, maar ook allerlei ziektes door een gebrek aan comfort en hygiëne. Ook ongedierte, weersomstandigheden, gebrek aan rust en angst hebben een invloed op de gezondheid.