Tentoonstellingen

In dit overzicht vindt u projecten die een subsidie en/of label ontvangen hebben van het Federale Organisatiecomité ter Herdenking van WO I. Deze projecten werden ingediend tijdens de federale projectoproep en goedgekeurd door een Wetenschappelijk Comité.

01/10/2013 - 10/10/2019
Brussel

Congo aan den IJzer

Het Instituut voor Veteranen-NIOOO publiceerde een rijkelijk boek over 32 Congolezen die in Belgisch uniform streden in Namen, Antwerpen en aan het IJzerfront. Balamba, Yoka, Soumbou, Manglunki,...illustere namen, oorlogsvrijwilligers. Wie waren ze? Hoe kwamen ze terecht in die rotte oorlog? Wat maakten ze mee? Van de wieg tot in het - voor velen - oorlogsgraf, België en de oorlog door Congolese ogen. Een boek op het kruispunt van de Belgische-, koloniale- en oorlogsgeschiedenis.

Het boek is uitgegeven bij Manteau en verkrijgbaar in de reguliere boekhandel of rechtstreeks bij het Instituut voor Veteranen - NIOOO. De prijs bedraagt 22,50€ (+ 3,85 € portkosten bij verzending). Voor info en bestellingen: herinnering@warveterans.be of 02/227 63 18

 

20/01/2014 - 31/12/2019

De Groote Oorlog in de grote lijnen

Het Instituut voor Veteranen organiseert een rondreizende tentoonstelling over de Eerste Wereldoorlog, die tijdens 2014-18 door België trekt. Foto’s, documenten en anekdotes evoceren zowel de grote thema’s van de oorlog als de minder bekende verhalen: de aanslag in Sarajevo, de grote veldslagen, vreemdelingen aan het front, technologische evolutie, de bezetting, voedselbedeling, ... de geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog op internationaal, Belgisch en lokaal vlak.

De tentoonstelling bestaat uit een 30-tal panelen in het Nederlands, Frans en Engels. U kunt de tentoonstelling aanvragen bij het Instituut voor Veteranen –NIOOO voor periodes van minimum 1 week (€100 per week). Indien u dit wenst, kan u ook een beroep doen op ervaren gidsen. Voor 30 euro per dag begeleiden zij op een interactieve manier groepen voor deze tentoonstelling. U kunt deze tentoonstelling boeken op herinnering@warveterans.be of 02/227 63 18.

20/01/2014 - 31/12/2019

Congo en de Eerste Wereldoorlog

De reizende tentoonstelling Congo en de Eerste Wereldoorlog van het Instituut voor Veteranen-NIOOO zoomt in op het Afrikaanse strijdtoneel ‘14-’18, maar ook op het bijzondere verhaal van de 32 Congolese soldaten die in Belgisch uniform vochten in Namen, Antwerpen en aan de IJzer. De tentoonstelling bestaat uit een 25-tal panelen in het Nederlands, Frans en Engels. U kunt de tentoonstelling aanvragen bij het Instituut voor Veteranen –NIOOO voor periodes van minimum 1 week (€100 per week). Indien u dit wenst, kan u ook een beroep doen op ervaren gidsen. Voor 30 euro per dag begeleiden zij op een interactieve manier groepen voor deze tentoonstelling. U kunt deze tentoonstelling boeken op herinnering@warveterans.be of 02/227 63 18.

17/09/2015 - 31/12/2021
Virtuele tentoonstelling

Belgische burgers tijdens de Groote Oorlog

Met deze virtuele tentoonstelling vestigt de DG Oorlogsslachtoffers van de FOD Sociale Zekerheid de aandacht op de grote historische waarde van de archieven die zij beheert. De archieven geven een beeld van het dagelijks leven en het lijden van de bevolking tijdens de Oorlog van '14-'18.

Wie zijn die duizenden burgerlijke slachtoffers? Wat hebben ze meegemaakt? Verhalen uit eigen land, uit de archieven opgediept. Getuigenissen uit eerste hand.

De tentoonstelling is opgebouwd rond verschillende thema's die de situatie van de burgelijke oorlogsslachtoffers illustreren. De 5 grote thema's zijn oorlogsfeiten, wegvoering voor dwangarbeid, zieken en gekwetsten, het verzet en de moeizame wederopbouw.

De archieven van de DG oorlogsslachtoffers zijn de voornaamste bron van de tentoonstelling. Het gaat dus in de eerste plaats om administratieve dossiers van burgers die een aanvraag voor steun hebben ingediend. De tentoonstelling bevat teksten, getuigenissen, officiële documenten, foto's en illustraties.

De website is in eerste instantie bestemd voor: de betrokken families, genealogen, onderzoekers en historici. Je kunt dan ook jouw eigen onderzoek beginnen!

Meer info op vindt u op www.belgischeburgers14-18.be

11/04/2017 - 11/11/2017
Ieper

Terugkeer Leeuwen van de Menenpoort

Een van de eerste hoogtepunten van 2017 is de terugkeer van de stenen 'Leeuwen van de Menenpoort' naar Ieper. De twee stenen leeuwen die het schild van Ieper (België) vasthouden en die sedert 1822 aan de trap van de Ieperse lakenhallen stonden, komen tijdelijk terug naar hun oorspronkelijke thuis als onderdeel van de herdenkingen aan de Eerste Wereldoorlog.
Na het verwoestende artillerievuur waardoor Ieper in WO I werd getroffen, werden de leeuwen, gebroken en beschadigd, uit het puin gerecupereerd en in 1936 door de burgemeester van Ieper aan de Australische regering geschonken als een gebaar van vriendschap en uit erkentelijkheid voor de Australische opoffering. Sindsdien staan ze als schildwachten te kijk voor iedereen die het Australian War Memorial in Canberra, de hoofdstad van Australië, binnen gaat.

Op een gezamenlijk initiatief van de Belgische en de Australische regering komen deze leeuwen tijdelijk terug naar hun symbolische heimat aan de Menenpoort. Dit kadert in de eeuwherdenking van enkele van de meest cruciale gevechten van de Eerste Wereldoorlog met o.a. de Derde Slag bij Ieper, de Slag om Passendale, de Mijnenslag en het Polygoonbos.

Een plechtige inhuldigingsceremonie vindt plaats op 24 april 2017 en de leeuwen zullen na wapenstilstand 2017 terugkeren naar Australië.

De standbeelden zijn vrij te bezichtigen.