Namen

Gevechten rond Namen
Gevechten rond Namen

De "Versterkte Positie Namen (Position fortifiée Namur)" bestond uit negen forten (vier grote en vijf kleine) die zich in Cognelée, Emines, Marchovelette, Malonne, Saint-Héribert, Suarlée, Andoy, Dave en Maizeret bevonden. Alle forten werden gebouwd tijdens de Brialmont periode.

De verdediging van Namen werd geleid door luitenant-generaal Michel.

Na de val van de “Versterkte Positie Luik”, beginnen de Duitse troepen op 21 augustus 1914 het beleg van Namen, dat door de 4de Legerafdeling, onder het bevel van luitenant-generaal Michel, wordt verdedigd.

De Duitse troepen hebben lessen getrokken uit de gevechten rond Luik en beperken zich tot het systematisch bombarderen van de forten rond Namen. De forten worden bestookt door de zware Duitse artillerie met 30,5 cm en 42 cm kanonnen.  Op 24 augustus 1914 geeft het garnizoen van Namen zich over. Het laatste fort in Namen geeft zich de volgende dag over.

De eenheden van de 4de Legerafdeling trekken terug uit Namen en zullen via Frankrijk uiteindelijk begin september in Zeebrugge en Oostende aankomen. Vanuit de Belgische havens worden ze opnieuw ingezet in Antwerpen.