Intergeallieerd monument van Cointe in Luik
Luik, dat weerstand heeft geboden tegen de Duitse invasie in augustus 1914, ontvangt op 24 juli 1919 de Légion d’Honneur uit handen van de president van de Franse Republiek, Raymond Poincaré.
Datzelfde jaar ontwerpt de architect Paul Jaspar een 90 m hoog «Belfort van de Overwinning», dat dient te worden opgericht in de nabijheid van het stadhuis en van het Perron, een symbool van de Luikse vrijheden, maar dit ontwerp blijft zonder gevolg. Een internationaal comité doet een beroep op de steun van de geallieerde landen om op de heuvel van Cointe in Luik een monument ter ere van de geallieerde soldaten op te richten. Het «Comité-Merode» geeft de Antwerpse architect Joseph Smolderen de opdracht een monumentaal complex te ontwerpen, bestaande uit de Heilig Hartkerk en het 75 m hoog Intergeallieerd Monument. De eerste steen van de kerk wordt op 21 juni 1925 gelegd. In september 1928 worden de werkzaamheden voor de oprichting van het burgerlijk monument aangevat, dat op 20 juli 1937 wordt ingehuldigd.
De «crypte» biedt onderdak aan de Frans-Belgische, Roemeense en Spaanse monumenten, terwijl de uitgestrekte esplanade de Italiaanse, Griekse, Poolse, Engelse en Russische monumenten in haar «salle des pylônes» herbergt. Het monumentale complex wordt bij besluit van 24 januari 2011 als monument beschermd.
Op 4 augustus 2014 zal naar aanleiding van de 100e verjaardag van het begin van de Eerste Wereldoorlog een belangrijke herdenkingsplechtigheid plaatsvinden, waaraan tal van staatshoofden en vertegenwoordigers van de gewezen oorlogvoerende partijen zullen deelnemen.